Categorieën
VUIG met een zachte G

Luister nu mijn 45 favoriete Belgisch liedjes van 2022

Ik stelde in 2022 tien keer een VUIGE15 samen. Uit die 150 songs koos ik 3 favorieten in 15 categorieën. Ik presenteer jullie mijn VUIGE 45 – A Best of 2022.

Het jaar 2022 ligt achter ons en het is tijd om de balans op te maken van twaalf maanden Belgische muziek luisteren. Ondanks dat ik bij het samenstellen van de maandelijkse lijsten al veel gecureerd en geconvergeerd heb, wilde ik het jaar toch nog eens samenvatten in een eindejaarslijst. Geïnspireerd door de jaarlijkse lijstje van DJ St. Paul doe ik dat dit jaar met een top drie in vijftien categorieën. Voor hen die liever luisteren dan lezen: ik heb deze liedjes natuurlijk ook gevangen in een afspeellijst. En daarmee is 2022 echt af!

Een jaar lang Belgische muziek luisteren

Maar voordat ik daaraan ga beginnen eerst even wat getallen. In de afgelopen 12 maanden verzamelde ik een longlist van ruim 400 Belgische single releases. Uit een maandelijkse longlist van gemiddelde 35 liedjes stelde ik 10 keer een playlist van 15 liedjes samen. (De zomermaanden juli en augustus combineerde ik wegens minder releases en december sloeg ik om dezelfde reden helemaal over.) Dit betekent dat ik in totaal 150 liedjes verzamelde die van mij het predikaat ‘VUIG’ kregen. Uit deze liedjes kies ik vandaag een top 3 in 15 categorieën, wat resulteert in een eindejaarslijst van 45 toffe liedjes.

Links naar alle afspeellijsten van 2022

En ja, hierbij is mijn persoonlijke smaak meestal leidend geweest. Daarom noem ik de VUIGE15 ook steevast een lijst met mijn favorieten. Heel soms liet ik die persoonlijke voorkeur varen en voegde ik een liedje toe omdat ik dacht dat het een belangrijke of bijzondere release was, zoals een nieuwe single van dEUS (die opvallend genoeg ontbreekt in deze eindejaarsselectie).

Op basis van onderstaande selectie zou je kunnen concluderen dat de selectie van januari (8) mijn favoriete was, gevolgd door die van februari (5) en november (5). Dus we begonnen het jaar met een knal, maar sloten het gelukkig ook zo af. Maar genoeg geneuzel over cijfers, zul je denken en gelijk heb je! Dus hier zijn mijn 45 favoriete Belgische single releases van 2022 (die ik uit gemak toch een ‘best of 2022’ heb genoemd).

01 // favoriete albums

Een categorie die geen uitleg behoeft. Deze albums luisterde ik het afgelopen jaar het vaakst, waarvan Unison Life van Brutus het meest opvallend is omdat metal niet een genre is dat ik veel luister.

 • Charlotte Adigéry & Bolis Popul – Ceci N’est Pas un Cliché (van het album Tropical Dancer) (Januari/Maart)
 • The Haunted Youth – Broken (van het album Dawn of the Freak) (Juni/November)
 • BRUTUS – Liar (van het album Unison Life) (Summer/Oktober)
02 // Oude liefde roest niet

Het is altijd spannend als er nieuw werk van een gelauwerde generatie komt. Soms valt het vies tegen maar gelukkig stelt het vaak gerust en tevreden.

 • GOOSE – Endless (Januari)
 • Intergalactic Lovers – Lost (Februari)
 • School is Cool – Comfort (April)
03 // BACK TO THE NINETIES GirlbandS

Er waren opvallend veel alternatieve girlbands muzikaal actief het afgelopen jaar, het decennium waarin ik muzikaal opgroeide (lees: puberde).

 • Kids With Buns – Waiting Room (Januari)
 • BLUAI – Hate You (Juni)
 • Mayorga – Girlcrush (September)
04 // blaffende honden bijten

Van die jonge, energieke en vooral ongepolijste rockbands die je uit gewoonte (maar liefkozend) ‘bandjes’ neigt te noemen.

 • The Dutch Rudders – 6 Pack Macho Man (Juni)
 • The Very Very Danger – The Fastest Forward (Oktober)
 • Nona Problemo – Sci-Fi Submarine (Oktober)
05 // Pop IN JE MOERSTAAL (NEDERLANDS)

Er waren dit jaar slechts negen Nederlandstalige liedjes (die geen hiphop waren) die mijn eindselectie behaalden. Deze drie staken daar met kop en schouders bovenuit.

 • Yevgueni – Ze Danst Gewoon op Straat (Januari)
 • De Mens – Broer (Februari)
 • Het Zesde Metaal – Wachten (Maart)
06 // Pop IN JE MOERSTAAL (FRANS)

Natuurlijk heeft België niet één maar twee moerstalen. Brussel was dit jaar bijzonder goed vertegenwoordigd maar het aantal Franstalige liedjes bleef achter dit jaar. Waar blijven de Walen!?

 • Stromae – L’Enfer (Januari)
 • Lou K – Les Chiens (Summer)
 • Angèle – Amour, Haine & Danger (September)
07 // girl power

Omdat vrouwelijke muzikanten nog steeds harder moeten werken dan hun mannelijke conculega’s verdienen deze drie talenten (uit drie verschillende genres) een extra duwtje in de rug.

 • Charles – Never Fair (Januari)
 • Mahina – Woman, Trueman (Juni)
 • Naima Joris – What If (September)
08 // breekbaar maar krachtig

Ik heb een zwak voor een sterke mannenstem. De klankkleur mag krachtig of breekbaar zijn.

 • Eli Goffa – Glue (Maart)
 • Tamino – Fascination (Juni)
 • Isaac Roux – White Rose (November)
09 // Hiphop WAS MY FIRST LOVE

Hiphop was mijn eerste muzikale liefde dus deze categorie kan niet ontbreken. Nederlands, Engels, Frans, het maakt me niet uit.

 • STIKSTOF – Spiegelbeelden (Januari)
 • Blackwave. – Good Day (Maart)
 • Wiereldverbeteroars? – Wilde Weldoener (November)
10 // north of the border

Waar hiphop mijn grote jeugdliefde was, luister ik tegenwoordig toch vooral naar indierock en -pop. Als ik vrolijk ben, kies ik meestal voor het meer uptempo gitaarwerk.

 • Sons – Sweet Boys (April)
 • Bat Eyes – Stop Thinking (Summer)
 • DIRK. – Idiot Paradise (Oktober)
11 // South of the border

Maar wanneer de dagen kort zijn en de melancholie overheerst, luister ik liever naar het meer melodieuze werk, met lekker veel galmende laagjes.

 • The Me In You – Landscape (About Me) (Januari)
 • Marble Sounds – Axolotl (Maart)
 • Dez Mona – Fresh Water (Summer)
12 // Smoking Jazz

Liedjes die popmuziek met een toefje jazz mengen. Denk rokerige achteraf zaaltjes, die alleen via de achterdeur te bereiken zijn.

 • Jan Verstraeten – Vampire in My Bed (Februari)
 • Warhaus – It Had to Be You (Summer)
 • Isolde Lasoen (Ft. Bertrand Burgalat ) – Douce Melancolie (November)
13 // genre blender

Verder kijken dan je eigen landsgrenzen is altijd de moeite waard en kan tot verrassende en vooral inspirerende inzichten leiden. En zo is het ook in de muziek.

 • MANdolinMAN & Ansatz der Maschine – Rigodon (Februari)
 • FùGù MANGO – Maloya (April)
 • Aili – Make Me Rich (November)
14 // 1 plus 1 is 3

De kracht van de samenwerking. Of het nou een eenmalig duet is of een langer durend samenwerkingsverband betreft.

 • Tin Finger & Fenne Kuppens – Islandhead (Mei)
 • Arabnormal (Hicky Underworld/Das Pop) – Horsey (Summer)
 • Hideous (Ramkot/RHEA) – Curse (November)
15 // Out of the Box

Liedjes die in geen enkele van de andere categorieën pasten maar desalniettemin de moeite van het luisteren meer dan waard zijn.

 • Dolly Bling Bling (Ft. Stef Kamil Carlens) – Readiness Is All (Februari)
 • Jaguar Jaguar – Shame (April)
 • Lous & The Yakuza – Hiroshima (Oktober)

Tot slot

Dat was hem dan. Het jaar 2022 gevat in nieuwe liedjes uit België. Ook dit jaar zal ik weer een maandelijkse afspeellijst met mijn favoriete Belgische single releases delen. Over de vorm ben ik nog aan het twijfelen. Blijf ik bloggen? Ga ik een podcast maken? Of kies ik voor de makkelijke weg en deel ik simpelweg de link naar de playlist via social media. We gaan het zien!

En over die playlist gesproken: hier is de beloofde afspeellijst met bovenstaande liedjes, 45 stuks in willekeurige volgorde. Veel luisterplezier en tot volgende maand (en volg hier mijn playlist die elke maand ververst wordt met een nieuwe #VUIGE15).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *