Categorieën
VUIG met een zachte G

Luister nu naar de #VUIGE15 van Oktober

Het is tijd voor de #VUIGE15 van oktober, met nieuwe singles van DIRK., Warhaus, Movulango, The Haunted Youth and The Very Very Danger.

Headerfoto DIRK.

Het is november en dus tijd om de maand oktober muzikaal samen te vatten en ondertussen de longlist voor de laatste VUIGE15 van het jaar bij elkaar te vegen. In december is het namelijk tijd voor een samenvatting van het afgelopen jaar en zal ik geen reguliere lijst maken (ook omdat het aanbod in de feestmaand niet heel groot is). Maar daarover later meer. Laat ik me nu vooral concentreren op de lijst van oktober.

Het aanbod was net zoals in september ook deze maand weer royaal, maar het convergeren naar een lijst van 15 singles was deze keer om een andere reden moeilijk. Ik vond de kwaliteit van veel singles namelijk niet heel denderend, in ieder geval niet goed genoeg voor in mijn lijst. Gelukkig kwam het aan de eind van de maand nog goed met wat ontluikend talent. Dus ik presenteer wederom een VUIGE15 en wel met singles van onder andere Warhaus, DIRK. (met punt), The Haunted Youth, Portland en Kids With Buns.

DIRK. – Idiot Paradise

// Filosoof Blaise Pascal zei ooit “I would prefer an intelligent hell to a stupid paradise” en het Vlaamse kwartet DIRK. speelde leentje buur en noemde haar aanstaande derde plaat Idiot Paradise. In Nederland hadden we Mozes and The Firstborn *snif* en in België hebben ze DIRK.

Dirk. – Idiot Paradise
Portland – Sensational

// Portland was in Nederland al te horen op 3FM en op Kink. De laatste noemde de muziek van het ‘duo’ al eens herfstigs en ik zou daar stemmig, maar prachtig aan toe willen voegen.

The Haunted Youth – I Feel Like Shit And I Wanna Die

// Misschien wel de verrassing van dit jaar. I Feel Like Shit and I Wanna Die is opnieuw een wonderschone single van debuutalbum Dawn of the Freak dat ongetwijfeld hoog in de Belgische album- eindlijstjes zal eindigen.

Kids With Buns – Bathroom Floor

// Er zijn opvallend veel alternatieve girls bands die de laatste tijd de kop op steken in België. Afgelopen maand noemde ik al Lou K, BLUAI en ILA, maar ik vergat geheel onterecht Kids With Buns te noemen.

The Very Very Danger – The Fastest Forward

// Dit knotsgekke trio uit Gent verzorgde al eens het voorprogram van De Staat en kondigt met single The Fastest Forward een debuutalbum aan dat in 2023 verwacht mag worden.

The Very Very Danger – The Fastest Forward
Nona Problemo – Sci-Fi Submarine

// Leuvense studentenband weet waar Abraham de postpunk mosterd haalt.

OK PANDA – Gone Love

// Het Brussels OK PANDA mengt indierock met electronica op een wijze die meteen aan het Franse Phoenix doet denken.

Black Mirrors – Lost in Desert

// No nonsense rock uit Brussel. Ik blijf een zwak houden voor de stem van zangeres Marcella Di Troia.

Movulango – The Peak

// Uit de DEEWEE-stal van de gebroeders Dewaele (ja, die van Soulwax), dus de interesse was meteen gewekt en ik werd niet teleurgesteld. The Peak wordt gekenmerkt door een zelfde drive zoals we die kennen van Soulwax.

Movulango – The Peak
Warhaus – Timebomb

// Van alle zijprojecten van Balthazar is Warhaus van Maarten Devoldere het meest consistent in kwaliteit en kwantiteit. Timebomb is de vierde single van Ha Ha Heartbreak.

Lip Service – Humble Me

// Lip Service heeft de potentie om de volgende indie-darlings te worden. Speels, intelligent een beetje quirky.

Lady Linn – Walk For Miles

// Lien de Greef draait al een tijdje mee in de Belgische muziekscene. Popmuziek met de nodige invloeden uit de R&B. Haar warme en soulvolle stem is zeer welkom nu de temperaturen dalen.

Lous and the Yakuza – Hiroshima

// Alter ego van de Congolese Marie-Pierra Kakoma. Er staat momenteel opvallend veel muzikaal talent op in België dat haar culturele erfgoed omarmt en uitdraagt in haar muziek. Lous and The Yakuza is zeker zo’n talent.

Celly Tubbmaker – Fake/Real

// Elektronische muziek is een beetje het achtergestelde kindje in deze maandelijkse lijst dus de keuze voor dit Brusselse collectief rondom Celine de Cuyper is misschien een onverwachte.

Celly Tubmaker – Real / Fake
Cloudy-Oh – Sleep

// Nieuwe single van band rondom Floris De Decker klinkt heerlijk laidback. Het voelt eerlijk gezegd meer als een liedje voor een ontluikende lente maar een kniesoor die daar op let.

Luister de complete VUIGE 15 van oktober

De complete VUIGE15 van oktober is te beluisteren via onderstaande playlist. Ben je op zoek naar de afspeellijst die elke maand ververst wordt met een nieuwe VUIGE 15, klik dan hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *