Categorieën
VUIG met een zachte G

Luister nu naar de VUIGE15 van September

Het is tijd voor de #VUIGE15 van september, met nieuwe singles van Angèle, Hooverphonic, Oscar and the Wolf, Tamino en Mayorga.

Headerfoto: Angèle – Nonante-Cinq

Na de traditioneel rustige zomer ging het in september zoals vanouds weer helemaal los. De nieuwe Belgische singles klotsten tegen de spreekwoordelijke plinten omhoog. Het terugbrengen van de longlist naar een selectie van 15 singles ging dan ook gepaard met veel dode darlings (ook omdat ik in deze lijst mijn persoonlijke voorkeur niet volledig leidend wil laten zijn). De lijst van deze maand bevat opvallend veel vrouwelijke vocalisten en Brussel is ook nadrukkelijk aanwezig.

Elke maand probeer ik een gebalanceerde mix van oude rotten en jonge honden te maken. De ene maand lukt dat beter dan de andere en deze maand ben ik daar volgens mijn geheel bescheiden eigen mening behoorlijk knap in geslaagd! De VUIGE15 van september bevat nieuwe singles van ervaren muzikanten zoals Black Box Revelation, Hooverphonic, Oscar & The Wolf en Bazart, maar biedt ook plaats aan opkomend talent zoals Tarahumara, Kawa, Tristan en Mayorga. Benieuwd hoe dat klinkt? Lees dan vooral verder of klik meteen door naar die afspeellijst.

Angèle – Amour, Haine & Danger

// De Brusselse Angèle pronkte al op de billboards op Times Square NYC en gooit opnieuw hoge ogen met haar extreem catchy popliedjes in het Frans. Amour, Haine & Danger is slechts een van de parels van haar laatste album Nonate-Cinq. Een wereldster in wording!

Angèle – Amour, Haine & Danger
Black Mirrors – Hateful Hate, I’ll Kill You

// Eerste nieuwe single van aanstaande debuutplaat (4 november) van deze Brusselse powerrockers onder leiding van vocaliste Marcella Di Troia.

Tamino – Sunflower (Ft. Angèle)

// Wat valt er nog te zeggen over Tamino!? Na Stromae zeer waarschijnlijk Belgisch’ grootste internationale muzieksucces van de afgelopen jaren. Op de voet gevolgd door Angèle (en laat die nou net gestrikt zijn als tweede stem op deze nieuwe single).

GROS COEUR – Kawa

// Brussels talent waarover nog verdraaid weinig te vinden is. Hun eerste single Kawa zal het goed doen bij liefhebbers van The Stone Roses (maar hebben net wat meer groove en minder swag).

Tarahumara – Hyper Real (Ft. Local Husband)

// Sfeervolle slaapkamer-elektronica voor de liefhebbers van Weval, made by Wonne en Alexander. Na deze debuutsingle kijk ik in ieder geval reikhalzend uit naar wat nog komen gaat.

Tarahumara – Hyper Real (Ft. Local Husband)
Black Box Revelation – Wrecking Bed Posts

// De jonge honden ‘van weleer’ grommen als ware alfa-mannetjes op de eerste single van hun aanstaande zesde langspeler. Soms is twee meer dan genoeg, zo blijkt maar weer.

Daan – Western

// Daan schreef de titeltrack voor de Belgische race-film Rookie. Western is een instrumentale track geworden die begint met het opzwepende banjo-spel van Bjorn Ericksson (bekend van Zita Swoon en Ericksson Delcroix) en vooral klinkt als adrenaline gevangen in muziek.

Tsar B – Auwtch

// De ongrijpbare Justine Bourgeus klinkt hypnotiserend op haar laatste single Auwtch, een lied over de liefde en over versnellen en vertragen. Met een prachtige video!

Tsar B – Auwtch
Mayorga – Girlcrush

// Helena Mayorga Paredes deed al de nodige ervaring op in Pavlove en bij Noëmie Wolfs (die op haar beurt weer bekend werd als vervangster van Geike Arnaert in Hooverphonic). Nu probeert Paredes het dus met eigen band en dat is helemaal geen verkeerde poging. Na BLUAI, Lou K en ILA wederom een sterke alternatieve girl group.

Oscar and the Wolf – Warrior

// Max Colombie schreef met Warrior het WK anthem voor de Rode Duivels. Los van de vraag of je dat zou moeten willen als artiest zie ik dit nummer wel onder een slo-mo montage van juichende Duivels.

Tristan – Human Allergy

// Alweer de vierde single van de aanstaande debuutplaat van de Gentse Isolde Van den Bulcke. Tristan klinkt als een jazzy Lana del Rey. De classificatie die mij als eerste te binnen schiet is sepia-pop.

Hooverphonic – Mysterious

// Alex Callier en Raymond Geertsen, de muzikale breinen achter Hooverphonic, zijn weer verenigd met Geike Arnaert en dat klinkt heerlijk vertrouwd. Het is lang geleden dat Hooverphonic klonk zoals zij in de jaren ’90 klonk.

Naima Joris – What If

// Naima Joris is met rappe schreden één van mijn favoriete zangeressen van België aan het worden. Haar stem is er een om bij weg te dromen en haar bluesy muziek past uitstekend bij de tijd van het jaar.

Bazart – Van God Los

// Bazart speelde deze belpopklassieker van Monza al vaker tijdens festivalshows maar heeft Van God Los nu officieel als cover-single uitgebracht. Liever neem ik geen covers op in de lijst maar Bazart geeft zo’n eigen draai aan het meer ingetogen origineel van Stijn Meuris dat het een plek verdiend heeft.

Driftwood – Land of Riots

// Het was even stil rondom Driftwood. Misschien omdat Patricia Vanneste (oud-violiste van Balthazar) met haar soloproject Sonahrr bezig was, maar single Land of Riots is het eerste wapenfeit van een te verschijnen tweede album (in 2023). Trippy elektronica die net zoals Hooverphonic doet terugverlangen naar de jaren ’90.

Luister de complete VUIGE 15 van september

De complete VUIGE15 van september is te beluisteren via onderstaande playlist. Ben je op zoek naar de afspeellijst die elke maand ververst wordt met een nieuwe VUIGE 15, klik dan hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *