Categorieën
VUIG met een zachte G

Luister nu naar de #VUIGE15 van april

Het is tijd voor de #VUIGE15 van april, met nieuwe singles van Tamino, Fùgù MANGO, Jaguar Jaguar, School is Cool en Sons.

Headerfoto Tamino door Jan Philipzen

April is traditioneel gezien de maand waarin we het festivalseizoen aftrappen. Ook Paaspop opende na twee verloren edities eindelijk de poorten weer. Met Goose, Hang Youth, Ramkot, Sons, Sloper, Whispering Sons, Blackwave, Bazart, Psychonaut én Rhea op het eclectische affiche waren onze Zuiderburen goed vertegenwoordigd in het Brabantse Schijndel.

Veel van deze artiesten waren al te beluisteren in de #VUIGE15 van maart. Ook in april kwam ik tijdens mijn jacht naar nieuwe muziek uit België legio nieuwe singles van artiesten tegen die ik dolgraag zou willen zien spelen op één van de Nederlandse zomerfestivals. Hierbij presenteer ik mijn favoriete singles van de maand april met nieuw werk van Tamino, Fùgù MANGO, Jaguar Jaguar, School is Cool en Sons. TLDR? Luister hier naar de complete afspeellijst van april.

Tamino – The First Disciple

De verloren zoon is terug. Tamino veroverde de wereld bij storm, maar na de release van zijn debuutalbum ‘Amir’ en de bijbehorende tour was het ineens weer muisstil rondom de Belgisch reïncarnatie van Jeff Buckley. Totdat er deze maand bij donderslag een teken van leven kwam van de Antwerpse troubadour met Egyptische roots. Een tweede album was klaar en wij mochten naar het eerste liedje van die plaat luisteren.

En ‘The First Disciple’ is een prachtig liedje geworden waar meer dan ooit ruimte lijkt voor het Egyptische muzikale erfgoed. Tamino is al geboekt voor Pukkelpop en een handjevol andere shows, maar Nederland komt er nog bekaaid af. Dat moet beter kunnen!

Tamino – The First Disciple

Fùgù MANGO – Maloya

Zo rond het einde van de jaren ’10 was daar ineens een stroming binnen de indierock die collegerock vermengde met invloeden uit de traditionele Afrikaanse muziek. Artiesten zoals Vampire Weekend, Tune-Yards en Yeasayer waren ontzettend succesvol met deze sound. In de slipstream van deze bands werd in 2013 het Brusselse Fùgù MANGO opgericht, een band die mij in 2018 verraste met ‘Alien Love’, hun enige langspeler tot nu toe.

Maar er lijkt nieuw werk op komst te zijn. Eind vorig jaar loste de band rondom de gebroeders Lontie al de single ‘SuBùGù’, een samenwerking met Kandy Guira, een zangeres uit Burkino Faso. En deze maand presenteerde het Brusselse kwartet de tweede nieuwe single ‘Maloya’. De Afrikaanse invloeden zijn duidelijker dan ooit; inspiratie werd dan ook opgedaan tijdens een rondreis door Westelijk Afrika.

Fùgù MANGO – Maloya

Jaguar Jaguar – Shame

Ik sta altijd een beetje dubbel in het maken van vergelijkingen tussen bands. Aan de ene kant verdient elke band het om op zijn eigen merites en eigen indentiteit beoordeeld te worden. Aan de andere kant is het soms de meest eenvoudige manier om te vertellen hoe een band klinkt. En zo is het ook met Jaguar Jaguar.

Zo kan ik heel lui de vergelijking met het Britse Jungle maken, maar dat zou flauw zijn voor deze Antwerpse superband, die bestaat uit leden van Lohaus, Faces On TV en Soldier’s Heart (en hun strepen dus lang en breed op eigen kracht verdiend hebben). Toch is de groovy sound van het Antwerpse collectief duidelijk verwant aan die van het enigmatische duo uit London. Luister naar het zwoele ‘Shame’ en oordeel zelf.

Jaguar Jaguar – Shame

School is Cool – Comfort

School Is Cool is zo’n band die wereldberoemd is binnen de eigen landsgrenzen en dat is jammer. Voor ons dan. ‘Comfort’ is een nieuwe single die niet op de laatste plaat ‘Things That Don’t Go Right’ uit 202 te vinden is. Dat is ook niet zo gek gezien het feit die titel een self full-filling prophecy bleek, want vlak na de release ging de wereld op slot en kon dat album inclusief tour op de plank geparkeerd worden.

Eeuwig zonde natuurlijk. Tijd voor een doorstart moet de band rondom zanger Johannes Genard gedacht hebben. Op ‘Comfort’ lijken de Antwerpenaren de episch rock vol galmende gitaren die ‘Things That Don’t Go Right’ kenmerkte in te ruilen voor een wat warmer geluid en dat bevalt prima.

Sons – Sweet Boy

Natuurlijk moet er op een festival ook stevig geragd worden en laat raggen nou net zijn waarin Sons uitblinkt. Want al doet de titel van deze nieuwe single anders verwachten, het is allesbehalve een zoet liedje. Sweet Boy is de derde single van de gelijknamige plaat, de derde alweer in oeuvre van deze winnaars van De Nieuwe Lichting 2018.

Waar de de band in voorgangers ‘Succeed’ en ‘Nothing’ wat leek te experimenteren met wat andere rockstijlen, is ‘Sweet Boy’ weer zo’n typisch garage rock-single, de stijl waarmee de band bekend is geworden. En het goede nieuws is dat we in Nederland Sons ook kunnen zien knallen. De band speelt dit jaar namelijk op De Zwarte Cross.

Luister de complete VUIGE 15 van april

Deze vijf en de overige tien nieuwe single-releases van april heb ik zoals gewoonlijk verzameld in onderstaande afspeellijst. Ben je op zoek naar de afspeellijst die elke maand ververst wordt met een nieuwe VUIGE 15 klik dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *