Categorieën
VUIG met een zachte G

Luister nu de #VUIGE15 van maart

Het is tijd voor de #VUIGE15 van maart, met nieuwe singles van Het Zesde Metaal, Marble Sounds, Naima Joris, Ramkot en Comité Hypnotisé.

De lente is begonnen, de zomertijd staat aan en het kwik stuitert alle kanten op. Maart roerde zijn staart en zo is het ook met de maart-selectie voor de VUIGE 15, de maandelijkse verzameling van mijn 15 favoriete single-releases uit België. De lijst stuitert van de West-Vlaamse indiepop van Het Zesde Metaal naar de elektronische tribal techno van Comité Hypnotisé en alles daar tussenin. Laat me vooral horen wat jouw favoriet is door een comment achter te laten onderaan dit bericht of door me een Tweetje te sturen. Wil je meteen door naar de complete afspeellijst klik dan hier. Komaan, laten we niet langer wachten!

Header foto: Het Zesde Metaal door Podium 19

Het Zesde Metaal – Wachten

Na een optreden bij 2 Meter Sessies had de West-Vlaamse band rondom frontman Wannes Kapelle goesting in meer akoestisch werk. De muzikanten doken het oefenhok in en goten zes van hun klassiekers in een akoestisch jasje. Deze nummers werden gebundeld op de ep ‘Wachten’, die afgelopen maand uitgebracht werd.

Naast zes bestaande liedjes voegde de band twee nieuwe liedjes toe. Ze vertaalden Everybody Hurts van R.E.M. naar ‘Gelijk Hoe’ en schreven de prachtige nieuwe single ‘Wachten’, een pianoballade die de quarantaine-blues van de afgelopen jaren in een kleine vier minuten weet te vangen.

Is wachten
Het verschil niemeer zien
Tussen maanden en jaren
En dagen en nachten

Het Zesde Metaal – Wachten

Marble Sounds – Axolotl

Ik weet dat ik vaker Belgische bands als ondergewaardeerd bestempel en dat deze kwalificatie bij herhaling aan kracht verliest, maar bij Marble Sounds kan ik echt niet anders dan van de daken schreeuwen dat je deze band toch écht een keer een kans moeten geven. De band rondom zanger Pieter van Dessel is in eigen land een grote en niet zonder reden.

De warme, maar kwetsbare stem van Van Dessel is kenmerkend voor het geluid van Marble Sounds. Des te gewaagder is het dat dit trademark op de nieuwe single ‘Axolotl’ door de vervormer gehaald wordt. Deze gewaagde beslissing past echter bij de belofte dat de nieuwe plaat (die in september uit zal komen) volkomen gitaarloos zal zijn. In ‘Axolotl’ bijt Marble Sounds van zich af en laat de band zien dat zij het genre van de fluisterpop wel degelijk kan ontstijgen.

Marble Sounds – Axolotl

Ramkot – Exactly What You Wanted

Zelden was een bandnaam gepaster als die van Ramkot. Deze winnaars van De Nieuwe Lichting (2021) doen op elke nieuwe single hun bandnaam eer aan. Keer op keer is het het betere no-nonsense rockwerk, waar het plezier vanaf druipt. Ook ‘Exactly What You Wanted’ valt weer in deze categorie: het is krap drie minuten rammen totdat je het snot voor de ogen ziet. Soms is dat het enige wat je nodig hebt.

Ramkot – Exactly What You Wanted

Naima Joris – True Love Will Find You In The End

Nee, je hoort niet ‘Dancing On My Own’ van de Zweedse Robyn, iets wat je met die intro wel zou verwachten. Het is de nieuwste single van Naima Joris die je hoort, dochter van jazzvirtuoos Chris Joris en vernoemd naar de ballade die John Coltrane voor zijn eerste vrouw Naima schreef.

Naima Joris ontdekte haar talent pas op late leeftijd, of beter gezegd durfde zij pas op late leeftijd op haar talent te vertrouwen en haar karakteristieke warme alt-stem te omarmen. En wat een cadeautje is die prachtige stem van Naima Joris! Meer dan een paar liedjes zul je helaas nog niet van haar vinden, maar daar komt hopelijk snel verandering in. De zangeres tekende twee jaar geleden een platencontract bij PIAS. Tot die tijd zullen we het moeten doen met die ene ep en deze nieuwe single.

Naima Joris – True Love Will Find You In The End

Comité Hypnotisé – The Dragon Rider

Tim Vanhamel is een van de grote namen in de Vlaamse rockscene. Hij speelde gitaar bij Evil Superstars en dEUS en had aan het begin van deze eeuw grote successen met zijn eigen Millionaire. De band speelde zich in de kijker van Josh Homme en mocht het voorprogramma voor onder andere Queens of the Stone Age, Foo Fighters en Muse verzorgen. Na een uitstapje met Eagles of Death Metal, wat solowerk en de nodige radiostilte reanimeerde Vanhamel zijn Millionaire in 2017 met het nieuwe album Sciencing.

Maar dat Vanhamel ook uit en ander vaatje kan tappen bewees hij het afgelopen jaar onder zijn moniker Comité Hypnotisé. Met het onverwacht uitgebrachte ‘Dubs Pour Oh La La’, een instrumentaal en elektronisch album, dat door het experimentele karakter niet voor iedereen is weggelegd, liet hij een totaal andere kant van zichzelf horen. En blijkbaar beviel hem dat, want afgelopen maand kwam ‘Hiking The Trails of Mount Muzak’ uit, waarvan de tribal technotrack ‘The Dragon Rider’ de eerste single is. Opnieuw niet voor iedereen, maar ík vind het knettervet!

Comité Hypnotisé – The Dragon Rider

Luister de complete VUIGE 15 van maart

Deze vijf en de overige tien nieuwe single-releases van maart heb ik zoals gewoonlijk verzameld in onderstaande afspeellijst. Ben je op zoek naar de afspeellijst die elke maand ververst wordt met een nieuwe VUIGE 15 klik dan hier.

Één reactie op “Luister nu de #VUIGE15 van maart”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *