Categorieën
VUIG met een zachte G

Luister nu de #VUIGE15 van februari

Het is tijd voor de #VUIGE15 van februari, met nieuwe singles van Dolly Bing Bing, Intergalactic Lovers, Tsar B, Delv!s en MANdolinMAN.

De maand is alweer voorbij en dus is het weer tijd voor 15 nieuwe liedjes van Belgische bodem. In de VUIGE 15 verzamel ik elke maand mijn favoriete Belgische single-releases, waarvan ik er telkens een vijftal uitlicht. Deze keer zet ik Dolly Bing Bing & Stef Kamil Carlens, Intergalactic Lovers, Tsar B, Delv!s en MANdolinMAN & Ansatz der Maschine extra in het zonnetje. Laat me vooral horen wat jouw favoriet is door een comment achter te laten onderaan dit bericht of door me een Tweetje te sturen. Wil je meteen door naar de complete afspeellijst klik dan hier.

Header foto: Dolly Bing Bing & Stef Kamil Carlens door Wannes Cré

Dolly Bing Bing & Stef Kamil Carlens – Readiness is All

Wie Stef Kamil Carlens is hoef je aan de meeste muziekliefhebbers niet uit te leggen, maar even in het kort dan: een van de oprichters van dEUS, creatief brein achter Zita Swoon, multi-instrumentalist, kunstenaar en tegenwoordig ook soloartiest. Dolly Bing Bing daarentegen zal weinig belletjes doen rinkelen in het calvinistische Nederland.

Dolly is het alter ego van de Braziliaans/Belgische Elisabeth Van Dam, doctor in de filosofie, danser, zanger, performer, beeldhouwer, moeder en goede vriend van Carlens. Het is onmogelijk om het werk van Dolly Bing Bing in een enkele alinea te vangen en daarom raad ik iedereen aan deze korte documentaire over haar werk en leven te kijken. De single ‘Readiness is All’ is een bewerking van haar oorspronkelijke single ‘Readiness’, een symbiose tussen haar extraverte stijl en de meer introverte benadering van Stef Kamil Carlens. In het nummer zingt ze over haar partner die is overleden aan de gevolgen van de spierziekte ALS.

Dolly Bing Bing & Stef Kamil Carlens – Readiness is All
Dolly Bing Bing – Readiness

Intergalactic Lovers – Lost

Als we het over de grote Belgische bands hebben praten we in Nederland over het algemeen toch vaak over dEUS, Soulwax, Zita Swoon en Balthazar. Voor mij persoonlijk hoort Intergalactic Lovers, de band rondom frontvrouwe Lara Chedraoui, zeker in dat rijtje thuis. Intergalactic Lovers timmert al een kleine vijftien jaar aan de weg en weet vriend en vijand keer op keer te verrassen met hun albums. Onlangs kwam de vierde langspeler ‘Liquid Love’ uit en ‘Lost’ is na het prachtige ‘Bobbi’ en ‘Crushing’ de derde single van die plaat.

Intergalactic Lovers – Lost (Live @ Willy Radio)

Tsar B – Trophy (Ft. Reinel Bakole)

Onder het pseudoniem Tsar B is Justine Bourgeus al een paar jaar een kracht om rekening mee te houden. Na haar transformatie van violiste bij School Is Cool naar Belgisch dance-icoon is zij een graag geziene live-artiest. De combinatie van haar klassieke scholing en drang tot experimenteren, zorgt dat je je nooit hoeft te vervelen tijdens een van haar live-shows.

Op ‘Trophy’ brengt zij danseres, zangeres en kunstenares Reinel Bakole mee. Deze Belgische met Congolese roots is een opkomend talent in de Brusselse muziekscene. De samenwerking tussen de twee artiesten luistert als een bezwerende techno-song. Ik zie dit wel voor me op een zwoele festivalavond: ogen dicht en heupwiegend de nacht in.

Tsar B – Trophy (Ft. Reinel Bakole)

MANdolinMAN & Ansatz der Maschine – Rigodon

MANdolinMAN is een madolinkwartet dat traditionele liedjes in een nieuw jasje giet. Voor de theatervoorstelling Houtekiet – een bewerking van de gelijknamige roman van de Vlaamse schrijver Gerald Walschap – sloeg het kwartet de handen ineen met Mathijs Bertel van Ansatz der Maschine. ‘Rigodon’ is het eerste liedje dat van deze multimediale voorstelling naar buiten is gebracht.

Niet lang geleden leerde ik het werk van Ansatz der Maschine kennen. Deze Kortrijkse band rondom soundtechnici Mathijs Bertel en Alexander Baert maakt muziek die nog het beste omschreven kan worden als soundscapes met vocals. Bij vlagen doet de band me denken aan de Britse breakbeats van Lamb.

MANdolinMAN & Ansatz der Maschine – Rigodon

Delv!s – Human Trumpet

Delv!s is het alter ego van Niels Delvaux, geboren en getogen in het Vlaams Brabantse Landen en niet in ergens in de Mississippi delta, wat je wel zou verwachten als je zijn soulvolle stemgeluid hoort. Delvaux is afkomstig uit een muzikaal nest en ontdekte op jonge leeftijd zwarte muziek. En wat bleek, hij bleek genetisch verwend te zijn met uiterste soulvolle strot.

‘Human Trumpet’ is de derde single van zijn eerste officiële (en tevens laatste) langspeler ‘Blablablue’, een plaat die klinkt alsof de liedjes zo’n zestig jaar op de plank hebben liggen rijpen, totdat de wereld verlegen zat om wat warmte en genegenheid en laten we dat in deze roerige tijden nou juist kunnen gebruiken.

Delv!s – Human Trumpet

Luister de complete VUIGE 15 van februari

Deze vijf en de overige tien nieuwe single-releases van februari heb ik zoals gewoonlijk verzameld in onderstaande afspeellijst. Ben je op zoek naar de afspeellijst die elke maand ververst wordt met een nieuwe VUIGE 15 klik dan hier.

Één reactie op “Luister nu de #VUIGE15 van februari”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *