Categorieën
VUIG met een zachte G

Luister nu de #VUIGE15 van januari

Een van mijn voornemens aan het begin van het jaar was om weer wat meer te schrijven. Jaren achter elkaar pende ik mijn Tumblr-blogje vol met nieuws uit de Belgische popscene, een scene die ik sinds mijn pubertijd altijd met een beetje extra liefde bejegende. Maar daar kwam behoorlijk de klad in. In het schrijven dan, want de liefde is er nog steeds en Belpop is nog steeds een van mijn meest beluisterde ‘genres’. Elke maand hou ik een Spotify-lijstje met nieuwe Belgische releases bij, een lijstje dat ik in de loop der tijd liefkozend mijn VUIGE 15 ben gaan noemen.

Inmiddels ken ik mezelf een beetje en een goed voornemen is prima maar het moet geen moetje worden. Ik moet en wil eerlijk zijn naar mijzelf: de frequentie van publiceren die ik destijds haalde, is geen realiteit meer voor me. Het was een andere periode en ik leid een ander leven nu. Maar aangezien ik mijn VUIGE 15 nog steeds trouw bijhoud, kan ik deze net zo goed met de wereld delen. Misschien loopt er ergens nog een verloren ziel rond die ik er blij mee kan maken. Dus bij deze presenteer ik u de eerste VUIGE 15 van 2022! Dat er nog vele mogen volgen. Wil je meteen door naar de complete afspeellijst klik dan hier.

Headerfoto: Charlotte Adigéry & Bolis Pupul door Camille Vivier

Charlotte Adigéry & Bolis Pupul – Ceci n’est pas un cliché

Onder haar alter ego WWWater wist Charlotte Adigéry al enkele muziekliefhebbers in Nederland te bereiken. Inmiddels maakt ze muziek onder haar eigen naam en heeft ze de handen ineen geslagen met Bolis Pupul. Het duo stond al op ADE en het illustere Pitchfork weidde een compleet artikel aan de aankondiging van hun aanstaande debuut ‘Tropical Storm’, dat op 4 maart uitkomt.

Dit album, dat net zoals de twee eerdere ep’s, uitgebracht wordt op Deewee, het platenlabel van de Dewaele broeders (je weet wel, die van Soulwax en 2 Many DJ’s) belooft een eclectische mix van dansstijlen te worden. Een mix die eer doet aan de tropische afkomst van deze twee muzikanten (Martinique). ‘Ceci n’est pas un Cliché’ klinkt als een typisch Deewee-track: verrassend, een tikkeltje ondeugend en extreem dansbaar.

Charlotte Adigéry & Bolis Pupul – Ceci n’est pas un cliché

Stromae – L’enfer

Laat ik eerlijk zijn: ik kon (en wilde) deze maand niet om de nieuwe single van Stromae heen. De première van zijn nieuwste kunstwerkje L’enfer gebeurde onverwacht tijdens een interview in het Franse avondjournaal, een meesterzet waar vriend en vijand een mening over had. Doel bereikt dus: Stromae was hét onderwerp van gesprek en het taboe op depressies (want daar zingt de zanger over in L’enfer) werd hopelijk weer wat kleiner.

En afgelopen weekend werden we in Nederland nog eens extra verwend. Het tv-programma Matthijs Gaat Door wist als één van de weinige programma’s de Belgische grootmeester te strikken voor een live-optreden. Stromae speelde zijn singles Santé en L’enfer en de beeld-equipe van Matthijs draaide overuren, met een visueel spektakel als eindresultaat (3voor12 vatte mooi samen hoe deze uitzending tot stand kwam). Met smart wacht ik op Multitude, de nieuwe plaat die op 4 maart uit zal komen.

Stromae – L’enfer (Live in Matthijs Gaat Door)

Kids With Buns – Waiting Room

Vorig jaar wist Kids With Buns het nog tot Nieuwe Lichting te schoppen (samen met Ramkot en Hanging Youth). Winnaars van de deze jaarlijkse talentenjacht van Studio Brussel worden het jaar van hun victorie flink in de kijker gezet en krijgen extra mogelijkheden zichzelf te bewijzen op de Belgische podia. Maar dan moeten de festivals natuurlijk wel door kunnen gaan.

All of the joy has been taken away.
The mess in my room has taken its place.

Daarom kijk ik nu met terugwerkend anticipatie uit naar de mogelijkheid om het kamerpop duo bestaande uit Marie van Uytvanck en Amber Piddington een keertje live te zien. Het bijzonder warme stemgeluid van de zangeressen is niet alledaags en legt de luister ongedwongen het stilzwijgen op. Waiting Room is een voorproefje op hun debuut ep die 15 april zal uitkomen en is heuse lock-down song, waarin de meeste van ons zich wel kunnen herkennen.

There’s a ghost where I sleep.
It’s been there for fifty weeks

Kids With Buns – Waiting Room

Yevgueni – Ze danst gewoon op straat

In Nederland is een nieuwe lichting artiesten opgestaan die indiepop en rockliedjes in de moerstaal populair weten te maken. Artiesten zoals Eefje de Visser, Froukje, WIES, Meau en Goldband doen het niet alleen goed in ons eigen land maar weten ook in België een potje te kraken. Eefje de Visser heeft de Hollandse klei een aantal jaar geleden zelfs verruild voor de Vlaamse.

Maar natuurlijk heeft Nederlandstalige muziek het altijd goed gedaan in Vlaanderen, in welk dialect dan ook. Denk aan Gorki, De Mens, Het Zesde Metaal en Bazart. Stille kracht binnen dit genre is Yevgueni, de van oorsprong Leuvense band rondom zanger Klaas Delrue. De band vierde in de eerste lockdown haar twintigste verjaardag en presenteerde onlangs een zevende album ‘Straks is ook Goed’, over corona, lockdowns, werkeloosheid en andere wereldrampen. ‘Ze danst gewoon op straat’ is de derde single van die plaat en een oorwurm van jewelste.

Yevgueni – Ze danst gewoon op straat

Selah Sue – Pills

Ook van Selah Sue hebben we een tijdje niets gehoord; haar laatste album ‘Reason’ stamt alweer uit 2015. In haar nieuwe single ‘Pills’ bezingt de zangeres – die al sinds haar jeugd kampt met depressies – over het gebruik van anti-depressiva en de ingrijpende gevolgen die deze medicatie op haar leven heeft.

In een interview met de VRT vertelt zij openlijk over deze donkere kant van haar persoonlijkheid, haar medicijngebruik en de therapie die zij momenteel volgt en die aan de basis ligt van haar nieuwe album ‘Persona’. Deze single is de derde van die plaat die op 27 maart uit zal komen.

Selah Sue – Pills

Luister de complete VUIGE 15 van januari

Deze vijf en de overige tien nieuwe single-releases van januari heb ik verzameld in onderstaande afspeellijst. Ben je op zoek naar de afspeellijst die elke maand ververst wordt met een nieuwe VUIGE 15 klik dan hier.

Één reactie op “Luister nu de #VUIGE15 van januari”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *