Categorieën
VUIG met een zachte G

Mijn Keuze voor De Nieuwe Lichting ’22

Aanstaande maandag 31 januari begint in België weer De Week van de Belgische Muziek. Deze week ter promotie van de nationale muziekscene vindt voor de tweede keer plaats en is een samenwerking tussen het talentenplatform VI.BE en de Vlaamse Omroep VRT. Zeven dagen lang zal de Belgische muziekscene op verschillende manieren in het zonnetje gezet worden. De week wordt afgetrapt met de bekendmaking van De Nieuwe Lichting, de jaarlijkste talentenjacht die Studio Brussel alweer voor de tiende keer organiseert.

Ik luister Belgisch op StuBru

Stubru zal de hele week geheel in het teken staan van de vaderlandse scene. Onder de noemer #ikluisterbelgisch zendt mijn favoriete radiozender die hele week uit vanuit gaststad Kortrijk. Zoals gezegd wordt de week op maandag afgetrapt met de de bekendmaking van De Nieuwe Lichting ’22. Drie van de negen finalisten mogen zich vanaf dat moment een jaar lang de meest veelbelovende artiesten van België noemen. Muzikanten als Equal Idiots (’16), Tamino (’17), Portland (’18) en Haunted Youth (’21) gingen er in vorige edities al met de winst vandoor.

Een vakjury stelde uit meer dan 800 inzendingen de shortlist van negen finalisten samen en het is nu aan de luisteraar om daar haar drie favorieten uit te kiezen. Ik zet mijn geld dit jaar in op ILA, de band rondom de Limburgse Ilayda Cicek uit Peer die met haar rockkneiter ‘Leave Me Dry’ wat mij betreft met kop en schouders boven de de andere finalisten uitsteekt. Vergelijkingen met 90’s icoon PJ Harvey worden met recht gemaakt.

ILA – Leave Me Dry

Zilver en brons zouden van mij naar de weirdo rapcore van Shaka Shams en de mierzoete R&B van Alioth mogen gaan. Wil je zelf de negen finalisten beluisteren en je stem uitbrengen neem dan vooral een kijkje op de website van StuBru.

Ook leuk! De Belpop top 100

De week van de Belgische muziek wordt wat mij betreft in stijl ‘afgesloten’ met het uitzenden van de Belpop top 100 op Radio 1. Op zaterdag 5 februari praten Floris Daelemans en Ayco Duyster van 9:00 tot 18:00 uur de 100 mooiste Belgische platen aan elkaar. De felbegeerde nummer één positie ging afgelopen jaar naar het liedje ‘Amsterdam’ van Kris de Bryune, maar of hem dit jaar opnieuw deze eer zal toekomen valt te betwijfelen… De Bruyne overleed vorig jaar in de week voorafgaand aan De Week van de Belgische muziek, wat zijn positie op de lijst toch wel enigszins beïnvloed zal hebben. De keuze van het publiek zal eerder opnieuw op Ploegsteert van Het Zesde Metaal of Mia van Gorki vallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *