Categorieën
VUIG met een zachte G

Band to Watch: blackwave.

De Belgische hiphopscene is met rasse schreden die van Nederland aan het inhalen. Ook nu blijkt dat onze Zuiderburen zich op een meer naturelle wijze een muziekgenre eigen kunnen maken. Het heeft even geduurd maar inmiddels heeft België een aantal hiphopacts waar we (internationaal) rekening mee mogen houden. Woodie Smalls, The Color Grey, Coely, Stikstof, Soul’Art en Romeo Elvis zijn slechts enkele artiesten die razendsnel naam aan het maken zijn. De nieuwste ster aan het Belgische hiphopfirmament is blackwave. (met kleine letter en punt aan het end inderdaad), een samenwerking tussen de Antwerpse rapper Jay en producer Willem Ardui, die we al eerder bestempelde als band to watch.

Willem Ardui scoorde afgelopen jaar al een bescheiden radiohitje met ‘Morse’, een Nederlandstalig singer-songwriter-achtig liedje in de stijl van Bazart, Eefje de Visser en Spinvis. Met blackwave. gooit hij het over een andere boeg. Toch is deze beslissing geen vreemde, aangezien de jonge Ardui al een tijdje de Amerikaanse rapper Caleborate produceert, een artiest die op zijn beurt mee rapt op ‘Flow’, de debuutsingle van blackwave.

Mede door deze samenwerking klinkt die eerste single van het Antwerpse collectief alsof zij afkomstig is uit de lange traditie van jazzy jaren negentig rap, zoals die populair werd gemaakt door acts als Mos Def en The Roots. Dit gevoel zal live nog eens versterkt worden aangezien blackwave. op het podium vergezeld zal worden door een drietal jazzmuzikanten van het Antwerpse Consevatorium, waaraan Ardui zelf ook weer verbonden is.

Blackwave. lijkt op papier dus een totaal onlogische samenwerking, maar met Willem Ardui als verbindende factor blijkt alles toch prachtig in elkaar te vallen.